ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ και ΚΡΑΤΟΥΣ

Επικοινωνήστε Μαζί μας: email: plistiriasmoistop@gmail.com.


Σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/dikaex2


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν δίνουμε στοιχεία ατόμων για τα οποία γίνεται πλειστηριασμός του ακινήτου τους.




Μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στην ανοικτή συνέλευση της πρωτοβουλίας μας, τόσο για να ενημερωθεί για θέματα πλειστηριασμών-κατασχέσεων όσο και να συμμετέχει στις δράσεις μας.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Οι εξελίξεις στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

                                                                                                κάνετε ΚΛΙΚ πάνω στην εικόνα να δείτε καλύτερα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της RealNews της 27/8 οι εξελίξεις στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριαμών κινούνται σε δύο μέτωπα.

1. Πότε θα αρχίσουν: Σύμφωνα με τα ως άνω δημοσίευμα στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά η πλατφόρμα, η δε διεξαγωγή τους αναμένεται μετά από 7 μήνες από την πιλοτική έναρξη της πλατφόρμας- σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων-όπως γράφει η εσημερίδα. Σχετικά δείτε την εικόνα.

2. Στο άλλο μέτωπο οι εξελίξεις (αν είναι έγκυρο το δημοσίευμα) είναι ραγδαίες και αναμένεται να προκαλέσουν ποκίλες αντιδράσεις τόσο στον κλάδο των συμβολαιογράφων όσο και στο μέτωπο της αντίστασης κατά των πλειστηριασμών. Επιπρόσθετα θα προσθέσουν νέους μπελάδες στην κυβέρνηση που θα αναγκασθεί να αναπροσαρμόσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο διεξαγωγής των ηλεκτρονκών πλειστηριασμών μιας κσι τράπεζες και
χρηματιστηριακές εταιρείες αξιώνουν να πάρουν μερίδιο από την πίτα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τυχόν υποχώρηση της κυβέρνησης στις αξιώσεις αυτές θα δώσει τι πράσινο φως στους τραπεζίτες και στις χρηματηστηριακές εταιρείες να εγείρουν επιπρόσθετα αξιώσεις για τη δημιουργία δικής τους πλατφόρμας. Και έπεται συνέχεια: γιατί να μην αξιώσουν και οι εταιρείες real estate να μπουν στο παιγνίδι μιας και η αγορά θα ανοίξει για τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές ;

Με βάση μια τέτοια εξέλιξη θα ρισκάρουμε κάποιες προβλέψεις.
Αν το δημοσίευμα δεν κάνει αβάντα στους μεγαλοσυμβολαιογράφους και ειδικά στο διοικητικό συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού συλλόγου Αττικής και Νήσων προκειμένου να κατευνάσει άλλους συλλόγους που αντιδρούν στην τακτική του, το σπάσιμο του μονοπωλίου των συμβολαιογράφων (που σίγουρα θα έχει τις ευλογίες των δανειστών ή θα απαιτηθεί από αυτούς) θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους και τα συμφέροντά τους που θα διαπιστώσουν πως ενώ έδοσαν γη και ύδωρ στους τραπεζίτες τώρα θα αναγκασθούν να αρκεσθούν σε μια μικρότερη πίτα από την αναμενόμενη και μάλιστα δεύτερης ποιότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτή τη στιγμή έχουν κατασχεθεί 210.000 ακίνητα εκ των οποίων οι 150.000 αφορούν χρέη προς το ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα υπόλοιπα 60.000 αφορούν χρέη προς τράπεζες. Εαν επιτραπεί στις τράπεζες η διεξαγωγή των ηλ. πλειστηριασμών αυτές θα απαιτήσουν κατ' αρχήν να υλοποιήσουν (μέσω της θυγατρικής εταιρείας που θα δημιουργηθεί) τους πλειστηρισμούς που αφορούν απαιτήσεις τους, αποστερώντας τους συμβολαιογράφους (και ειδικά αυτούς που συνεργάζονται δηλαδή τους μεγαλοσυμβολαιογράφους) τα τεράστια έσοδά τους.

Τα ακίνητα που έχουν ήδη κατασχέσει οι τράπεζες είναι τα λεγόμενα ακίνητα-φιλέτα που ανήκουν σε οφειλέτες με "πρόσωπο", δηλαδή με μεγάλα ποσά οφειλών. ως εκ τούτου κάθε πλειστηριασμός ενός τέτοιου ακινήτου αποφέρει σημαντικα έσοδα με το υπάρχον καθεστώς στον συμβολαιογράφο. Οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για να γεφυρωθεί αυτή η σύγκρουση μεταξύ μεγαλοσυμβολαιογράφων και των εργοδοτών τους (τράπεζες), για παράδειγμα η νομοθετική υποχρέωση παρουσίας συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού, θα επιφέρει εξελίξεις στον κλάδο.

Συμπέρασμα: Η διενέργεια ηλ.πλειστηριασμών και από φορείς ανεξάρτητους από τον κλάδο των συμβολαιογράφων θα αναγκάσει τους συμβολαιογράφους των πλειστηριασμών να αρκεσθούν στη διεξαγωγή πλειστηριασμών για λογαριασμό του δημοσίου. Όπου οι συμβολαιογράφοι θα είναι αναγκασμένοι να εκπλειστηριάζουν ακίνητα οφειλετών από τα μεσοαστικά και μικροαστικά κοινωνικά στρώματα. Με όποιο αντίκτυπο θα έχει για αυτούς αυτή η βρωμοδουλειά.

Η κυβέρνηση αλλά και οι αρμόδιοι θεσμοί μπήκαν σε ένα τούνελ, αυτό των ηλεκτρ. πλειστηριασμών, χωρίς να υπολογίσουν την απόσταση από την άκρη του. Τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αλλά τα καλύτερα από τη μεριά των κινημάτων δεν τάχουμε δεί ακόμη.

Θ.Α.
μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων, της Πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί-Stop  και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: