ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ και ΚΡΑΤΟΥΣ

Επικοινωνήστε Μαζί μας: email: plistiriasmoistop@gmail.com.


Σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/dikaex2


ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν δίνουμε στοιχεία ατόμων για τα οποία γίνεται πλειστηριασμός του ακινήτου τους.




Μπορεί ο καθένας να συμμετέχει στην ανοικτή συνέλευση της πρωτοβουλίας μας, τόσο για να ενημερωθεί για θέματα πλειστηριασμών-κατασχέσεων όσο και να συμμετέχει στις δράσεις μας.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Από τη συνέντευξη των συμβολαιογράφων για τους πλειστηριασμούς.


Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ΑΘήνας δόθηκε έκτακτη συνέντευξη τύπου (η πρώτη στην ιστορία του συλλόγου) με θέμα τους πλειστηριασμούς και ...τα προβλήματα που δημιουργούνται στα ειρηνοδικεία από τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Στο link http://dikaex.blogspot.com/2016/10/12102016_11.html μπορείτε να δείτε αναλυτικά το γιατί αυτή η συνέντευξη.

Προσωπικά έχω να πώ πως η στάση του συλλόγου, που δεν μας έχει συνηθίσει σε φιλολαϊκές πρακτικές, εξέπληξε θετικά. Κυρίως η πρόταση προς την κυβέρνηση για την σαφή νομική οριοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και δευτερευόντως η αποχή από τις διαδικασίες εκπλειστηριασμού των πρώτων κατοικιών για όσο διάστημα η κυβέρνηση δεν θωρακίζει νομικά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Φυσικά στη συνέντευξη παρευρέθηκαν και παρενέβησαν με ερωτήσεις μέλη συλλογικοτήτων που αντιτίθενται στους πλειστηριασμούς, ανάμεσα σε αυτές και η Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop.

Τα κυριώτερα σημεία από τη συνέντευξη:
-Από τον Ιούνιο (του 2016) βιώνουμε σαν σύλλογος μια πρωτόγνωρη κατάσταση με κίνδυνο-πολλές φορές-της σωματικής ακεραιότητας των μελών μας και αυτό συνδέεται άμεσα με την ανέχεια η οποία επιβλήθηκε σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Ως εκ τούτου πολλές από τις αντιδράσεις του κόσμου είναι δικαιολογημένες... ...τα μέλη μας είναι υποχρεωμένα να εμφανιστούν στα ειρηνοδικεία και στη διαδικασία του πλειστηριασμού, άλλως έχουν ποινικές και αστικές ευθύνες.

-Ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών ήταν καλά σχεδιασμένος και κατευθυνόμενος.

-Οι τράπεζες δεν έχουν περάσει στη φάση των μαζικών πλειστηριασμών κατοικιών παρά μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις. Όμως το προσεχές διάστημα θα εμφανιστούν δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί. Στο ειρηνοδικείο Αθήνας μέχρι και την 28/2/2016 εκδικάστηκαν 40.000 διαταγές πληρωμής η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα αρχίσει να εκτελείται  (θα προχωρήσει η διαδικασία του πλειστηριασμού) από 1/1/2017...  ...προς το παρόν οι τράπεζες αφήνουν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να "μπούν μπροστά".

-Το 80% των πλειστηριασμών που γίνονται βγαίνουν άγονοι. Τα "κοράκια" έχουν εξαφανισθεί εδώ και 5 χρόνια όμως αν μυριστούν αίμα θα εμφανισθούν.

-Για την αποφυγή κοινωνικών εκρήξεων να σταματήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και να νομοθετηθεί η προστασία της από χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.... ...Σαν σύλλογος θα υποβάλουμε στην κυβέρνηση προτάσεις για τη σαφή θεσμοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.


Παρατηρήσεις:
-Θεωρώ ότι ο συμβολαιογραφικός κόσμος που είναι σε μεγάλο βαθμό "αφοσιωμένος" στη συσώρευση του έγγειου πλούτου από "επενδυτές", έκανε ένα μεγάλο βήμα, ακροώμενος την κοινωνία.

-Οι θέσεις του συλλόγου για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι μεν θετικές και καλοδεχούμενες πλην όμως ανεπαρκείς. Θα πρέπει να προβλέπεται η αυτόματη-χωρίς δικαστική διαδικασία-προστασία και όχι η προστασία μέσω του νόμου Κατσέλη που υποβάλλει τον κάθε οφειλέτη σε μια αβάσταχτη και ασήκωτη δαπάνη και μια γραφειοκρατία άνευ προηγουμένου.

-Η προστασία και μόνο της πρώτης κατοικίας δεν ανακουφίζει την πλειοψηφία των οφειλετών που κινδυνεύουν να χάσουν ένα πατρικό, ένα χωράφι, ένα εξοχικό. Η προστασία της λαϊκής περιουσίας με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια (όριο εισοδήματος, οικογενειακές ανάγκες, αξία ακινήτων) είναι σαφώς διατυπωμένη στις θέσεις μας.

- Τα κοινωνικά κινήματα για το δικαίωμα στη στέγη οφείλουν να δομήσουν ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο τόσο με τον νομικό κόσμο (δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι) όσο και μεταξύ τους, αποκλείοντας και καταδικάζοντας κανιβαλιστικές πρακτικές, απορρίπτοντας πολιτικές που στην ουσία προστατεύουν τα μεγάλα συμφέροντα (οφειλέτες λαμόγια) και ενημερώνοντας σωστά όσουν κινδυνεύουν καλώντας τους σε συστράτευση στον αγώνα αποτροπής των πλειστηριασμών.

Ο αγώνας αυτός θα πρέπει να αναπτυχθεί πολύμορφα και όχι μόνο στα ειρηνοδικεία. Πρώτα όμως θα πρέπει να έχει δομημένο λόγο και επιχειρήματα, να εμπνέει, να έχει όραμα και σαφή κοινωνική απεύθυνση. Βασική προϋπόθεση είναι η αξιοπιστία των επιχειρημάτων. Αναφορές του τύπου "το 99% των πλειστηριασμών που γίνονται (αυτή την εποχή) αφορούν λαϊκή περιουσία" !!!. υπονομεύουν την αξιοπιστία του κινήματος τη στιγμή μάλιστα που  η πρωτοβουλία μας κάθε βδομάδα εμπεριστατωμένα αναλύει και παρουσιάζει τα δελτία πλειστηριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: